Kardinal Anders Arborelius besök på Caféträff Pingstkyrkan i Tumba blev ett uppskattat inslag. Han berättade om den katolska kyrkans historia i Sverige men berörde också nuläget.
– Bara omkring 20 procent av medlemmarna har svensk bakgrund, om man nu med säkerhet kan säga vilka som är svenskar eller inte.
Inslaget av invandrare och därmed påverkan från många olika kulturer är stort. Det har bland annat sin orsak i krig och därav flyktingströmmar från olika delar av världen och under olika perioder i historien.
Vad som för många deltagare kanske var mindre känt är de förföljelser som katoliker i Sverige upplevt. Religionsfriheten är ett sent kapitel även hos oss och på 1600-talet var det dödsstraff för den som konverterade.
– På Stortorget i Stockholm avrättades 1624 bland annat riksdagsmannen och borgmästaren i Södertälje Zackarias Anthelius, tillsammans med två andra personer som också konverterat till katolicismen.
Antehlius ses i dag som en martyr inom kyrkan och 2014 fick han en park i staden uppkallad efter sig.
Arborelius nämnde också de dialogmöten som regelbundet hålls mellan pingströrelsen och katolska kyrkan och som han uppskattade mycket. En av de faktorer som bidrog till denna dialog var en debattartikel i Svenska Dagbladet som han och pingstpastorn Sten Gunnar Hedin publicerade år 2003 där man ville försvara bilden av Jesus i Bibeln. Det ledde till en av de livligaste debatterna som tidningen haft och senare skrev Arborelius och Hedin en teologisk boktriologi om Fadern, Sonen och Anden.
Ett annat ämne som kardinalen berörde var de ungas situation. Hans och hans kyrkas erfarenhet var att många unga i skolan bemöts med ibland nedlåtande kommentarer, om de visade att de var kristna.
Vid avslutningen av samtal ledde Maria Furusand i bön just för de ungas situation.