Han har upplevt små och stora mirakel

Gud söker alla människor – även dig. Det är det budskap som Edgar Broumana vill förmedla till sina medmänniskor. Han är ledare i arabiska gruppen i Botkyrka pingstförsamling, och hur han hamnade i Sverige är en speciell historia.

Orsaken till att han alls sitter här i sin specialstol i lägenheten mitt i Huddinge centrum är att han blev en medieföljetong i England i slutet av 1980-talet.

Den 3 april 1989 sprängde en syrisk bomb deras hem i Beirut, Libanon. Hustrun Ursula som var gravid i första månaden med sonen Kristan skadades. Men för Edgar var det ännu värre. När han grävdes fram ur ruinerna var synen borta, benen sönderslagna, liksom bäckenet och han var svårt brännskadad av fosforbomben. Han ”lappades ihop” så gott det gick på sjukhuset men fick leva med svåra smärtor, och de har han kvar än i dag.

Sedan inträffade en serie händelser. Det sjukhus där han vårdades måste evakueras och en engelsk tv-reporter såg Edgar och fick en övertygelse om att han skulle följa hans fall. Det resulterade i ett antal reportage i engelsk tv och andra medier och det som fick mest genomslag var kanske Edgars tårar över att han inte skulle kunna se sin blivande son, när denne skulle födas.

Rik engelsman
En engelsman med gott om pengar rördes av inslaget och meddelade tv-bolaget att han kunde betala Edgars flygbiljetter, eftersom han inte kunde sitta, bara ligga. Specialistvården i England, samt Ursulas flygbiljetter och förlossning i England betalades av tv-bolagets tittare och en ögonspecialist erbjöd sig operera honom. Efter allt detta fick han chans att komma till Sverige.

I dag har Edgar många sviter kvar av bombskadan. Hans syn är begränsad och smärtorna försvinner aldrig riktigt helt. Han genomgår fortfarande behandlingar och mindre operationer.

– Det begränsar förstås min rörlighet. Jag har viljan att göra många saker, men kroppen begränsar mig, säger han.

Men något som hållit honom uppe hela tiden är att han en tid efter skadan fick veta att en pastor i hans hemförsamling – i samband med att man bad vid sjukbädden för den då medvetslöse Edgar – uttalat som en direkt hälsning från Gud att Edgar inte skulle dö utan få predika för många, ”till världens ände”.

Fått predika mycket
Det har han också fått göra. Edgar plockar fram en bok med tidningsurklipp från omkring 25 år sedan. Där är mest engelska tidningar, men också en del svenska och arabiska. Och förutom att hans vittnesbörd spridits över världen har han fått predika på vanligt vis under många år som pastor i den arabisktalade gruppen och äldste (församlingsledare) i Botkyrka pingstförsamling. Han har också besökt andra länder och predikat.

– Jag förstod av pastorns hälsning att Gud hade en plan för mitt liv. Och i dag vet jag att jag är på rätt plats.

Det som hände då var en serie ”mirakel” mitt i allt elände, hur ser du på de händelserna idag?
– Varje dag lever vi i Guds nåd. Det finns mirakel som rör kroppen, men vi kan också se Guds närvaro hos oss hela tiden. Små saker, stora saker i våra liv och våra barns liv.  Där får vi se hur Gud är med i alla situationer.

– Mirakler behöver inte bara handla om att bota våra kroppar. Det kan vara att Gud stänger dörrar eller öppnar dörrar för att leda oss rätt.

Edgar serverar oss kaffe och vi tittar lite på hans och familjens lägenhet och jag fotograferar. Från balkongen ser och hör man folkvimlet på Sjödalstorget. En idealisk plats att bo på tycker Edgar. Numera är sönerna stora, Kristan är 25 och Andrew 20, men bor kvar hemma.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Min hälsa bestämmer rätt mycket. Jag kan inte som vanliga friska människor rusa upp och klä mig snabbt och springa till jobbet. Det tar tid att komma igång och hur lång tid beror på hur natten varit.

– Det är många i arabiska gruppen, och även utanför den, som kontaktar mig, de har bekymmer och behöver samtala. Det kan vara familjeproblem eller att de vill ha hjälp att be för sin hälsa. Många har oro för sina familjer i hemländerna, som Irak, Syrien och Libanon. Det kan handla om släktingar som förlorat allt när terrorgruppen IS dragit fram.

– I vår kultur finns detta att när man får problem så reagerar man ”Vi ska fråga pastorn!”.

Mer att göra 
På senare tid har också det ökande antalet flyktingar gett Edgar mer att göra. Det kommer många vädjanden om hjälp, med bostad och andra praktiska frågor inte minst. Men Edgar står inte ensam i uppgifterna, han har personer som hoppar in när han måste ta det lugnare periodvis.

Vad är din bön för de kommande åren?
– Att Gud beskyddar Sverige och att människor ska finna Jesus. Och att vi som kyrkor ska hålla fast vid tron. Det finns stora behov också i våra kommuner, inte minst för ungdomarna.

När du tänker på de människor som du har som särskild målgrupp, arabisktalande som bor här, vad vill du säga till dem?
– Att Gud söker dem och älskar dem. Du är uppskattad av honom och Jesus är enda vägen till frälsning. Det är inte våra egna handlingar som kan frälsa oss.