Bidragen till Nya kyrkan är mer värda nu!

(2022-10-04)

Tänk att vi samlat in drygt 16 miljoner kr till vår nya kyrka! Många har genom gåvor och räntefria lån bidragit till att banklånen – och räntorna – hållits nere. Nu när räntorna stiger blir alla gåvor ännu mer värda.
Ett exempel: Om jag ger 1000 kr nu, minskar banklånet med 1000 kr. Om räntan stiger till sex procent, behöver jag om ett år ge 1060 kr för att lånet ska sjunka lika mycket. Om fem år är den summan 1338 kr. Lånet på 11 miljoner kr kommer då (om fem år) ha stigit till 15 720 000 kr om vi inte amorterar.
Ge din gåva till Nya kyrkan via en banköverföring (8327-9, 994 554 160-6) eller bankgiro (116-2155).
Betald kyrka betyder större resurser till allt annat vi vill göra för att Guds rike ska växa.

Insamlat till och med september 2022.

Aktivitetshallen prioriterad

(2022-03-29)

För att ha beredskap att akut anordna boenden för flyktingar från Ukraina prioriteras just nu arbetet i och kring aktivitetshallen i nya delen av kyrkan. Den var från början bestämd att färdigställas senare än övriga delar. Men nu kan det bli möjligt att den står klar för användning redan i början av maj.

Volontärerna på bilderna ovan tillhör ”kvällsgänget”, de som gör insatser efter jobb och skola. Som tidigare jobbar ”Veteranerna”, daglediga pensionärer tre dagar i veckan med den fortsatta renoveringen och även med aktivitetshallen.

Förutom hallen har det också i veckan bytts ut toaletter (bilden längst upp till höger) utanför den tidigare församlingsvåningen, numera barnens våning.

Nu gör vi klart det sista!

– Jag blir så glad när jag kommer hit!

Det sa Jonas Halzius, projektledare för om- och tillbyggnaden av kyrkan, vid Församlingsforumet i december. Han konstaterade att även om han varit med hela processen så blev han positivt överraskad av att se det färdiga resultatet.

– Jag är jättenöjd!

Men det är ändå ett delmål som vi har uppnått, påpekade han. Vi har gjort klart väldigt mycket: renoverat kyrksalen, lilla salen, foajén och vi har utbyggnadsdelen, med församlingsvåning och ny läktare. Nu återstår barnvåningen och ytterligare delar av gamla kyrkan. Dessutom finns ett starkt önskemål att göra klart inredningen av aktivitetshallen, så att vi kan få kommunens slutgodkännande för att använda den.

– Många av volontärerna, både veteranerna på dagtid och övriga som jobbat på kvällstid, kommer att sätta igång igen efter helgerna. Men de behöver hjälp av flera om vi ska klara tidplanen!

Till Församlingsforumet 20 januari kommer det som internt kallats ”Önskelistan” att presenteras. Listan är styrelsens prioriteringslista kring de delar som finansieras av fastighetsbudgeten.

Nya kyrkan invigd!

Söndag 28 november, Första advent, hölls så invigningen av den om- och tillbyggda Pingstkyrkan i Tumba. Kyrkan var fylld till sista plats och glädjen var stor. Pastor Hans Erik Bylund predikade om att ”detta ska vara ett bönens hus för alla folk”. I adventsgudstjänsten döptes tio personer. Efter gudstjänsten, med många vackra sånger av både vuxen- och barnkören, blev det fika med tårta och därefter en samling med bland annat återblickar i tal och filmer. Men vi såg också framåt och talade om vad kyrkan kan betyda, inte minst för yngre generationer.


Tisdag den 30 juni hölls också en visning av den färdiga kyrkan för bland andra entrepröner, grannar, bankrepresentanter och politiker. En av gästerna var kommunalrådet Ebba Östlin. Jonathan Lund och vänner bjöd på vacker adventssång. Husmödrarna Lisbeth och Monica bjöd på lyxigt mingelfika och projektledningen samt Hans Erik Bylund gav kort information om bygget.

Vi har samlat in 14,8 miljoner

Under invigningen söndag 28 november kom det in ungefär 114 000 kronor till bygget. Under senare delen av veckan kom det sammanräknat in 170 000 kronor. Totalt är vi därmed uppe i 14 876 000 kronor insamlat.


(Veckan före advent)Köp stolar i kyrkan!

Nu hjälps vi åt att betala de nya stolarna till Pingstkyrkan. En stol kostar 500 kronor och du ”köper” en eller flera. Eller många! Församlingsmedlemmar såväl som gäster behöver en sittplats!

Swisha till 123 132 53 23 och skriv ”Stol”.

(Sep 2021)

Så långt har bygget kommit

Här får du en liten inblick i hur långt bygget av nya Pingstkyrkan Tumba kommit. I alla fall hur läget var första veckan i september.

Arbetshelgen ett viktigt steg närmare en färdig kyrka

Det blev en arbetshelg som tog oss ett bra stycke närmare målet: en färdig kyrka i advent. Det kan projektledaren Jonas Halzius konstatera efter att ett 25-tal medlemmar gjort en extra insats för Framtidens kyrka fredag och lördag 20-21 augusti.

– Det var bra förberett av arbetsledarna och med så många villiga och självgående personer får man väldigt mycket gjort, säger Jonas.

Spacklingen och målningen av de nya väggarna i lilla salen, där det tillkommit nya akustikskivor, blev i huvudsak klar under helgen. Arbetet med att sätta upp samma sorts skivor i stora salen fortsatte också. Man påbörjade arbete med undertaket i foajén, där det för övrigt också lagts klinker under helgen – det senare ett arbete som utförs av inhyrd entreprenör.

Utomhus jobbade ett gäng med att sätta upp ställningar vid burspråket, där det ska byggas ett plåttak.

Gamla kapprummet har kunnat rensas från material i och med att ett nytt förråd byggts där bokståndet tidigare var. I de tidigare expeditionslokalerna revs undertak och tapeter. Därifrån samt från annat håll kördes mycket skräp bort. Det spacklades i trapphuset, målades dörrar till toaletter och förråd, med mera.

– Och mellan arbetspassen bjöds vi på en massa god mat av Monica Andersson och Lisbeth Lindman, säger Jonas, som tycker att det var lite av ”tiden före Corona”, detta att samlas en större grupp i kyrkan.

Hur känns det nu, med tanke på att det återstår drygt 90 dagar till den planerade invigningen första advent?

– Ibland kan man ju tänka att projektet är övermäktigt, men vid ett sådant här tillfälle får man nytt hopp och inspiration. Det märks så stor skillnad när man kommer tillsammans ett gäng och gör en insats som den i helgen.

Blir det klart till första advent?

– Vi kommer absolut att få en fungerande kyrka. Men alla utrymmen som vi satsar på att renovera kanske inte kommer att stå färdiga.

Det kommer att ordnas fler liknande arbetshelger under hösten, förutom de veteran- och kvällsgrupper som är i gång sedan tidigare.

– Vi skulle behöva några fler kvalificerade arbetsledare, de nuvarande har ju andra jobb på dagarna och sliter hårt. Det finns även plats för andra som vill hjälpa till, både hantverkskunniga och för enklare sysslor, som sortering och städning.

Insamlingen för att finansiera Framtidens kyrka är nu på över 12 miljoner kronor. Under augusti kom det in 235 000 kronor och totalt har vi därmed samlat in 12 398 000 kronor.

Tillsammans med de privata lån som framför allt enskilda medlemmar står för är den egna finansieringen drygt 20 miljoner kronor. Det återstår alltså fortfarande en rejäl summa att låna i bank och den fortsatta utmaningen för oss är att minska det beloppet så mycket det går. Men vi gläds åt den mycket stora offerviljan som hittills visats!

(Juni 2021)

Tack för allt jobb under Arbetsveckan!

Under veckan före midsommar har 40-50 personer varit i kyrkan och arbetat med ombyggnaden. Det har målats och spacklats och rivits och byggts upp nytt. Och inte minst har det städats och slängts. Arbetsledarna var mycket imponerade över hur mycket som blev gjort. Ett stort tack till alla som deltog!

Här nedan kan du se lite bilder från veckan.

Välbehövliga fikaraster samt luncherna hölls i Centrumkyrkan.

(Juni 2021)

(Diagrammet kompletterat med nya uppgifter 2021-06-26)

(juni 2021)

Så långt har bygget kommit

En stor del av tillbyggnaden är klar. Det som pågår är bland annat att fasaden muras, plus att det sker installation av el, med mera. Här nedan kan du se ett bildsvep från ombyggnaden av den gamla kyrkdelen.

(Maj 2021)

Vi har samlat in över 10 miljoner!

I april samlade vi in 720 000 kr till Framtidens kyrka. Det innebär att vi nu totalt samlat in 10 062 000 kronor till bygget.

Den största delen av pengarna kom in i samband med insamlingsgalan den 24 april. Det mesta i form av gåvor men också en del i försäljning av konst. Stort tack till alla som bidrog!

Målet med insamlingsgalan var att passera 10-miljonerstrecket, vilket alltså nåddes. Men vi som medlemmar och understödjare av Botkyrka pingstförsamling fick en ytterligare utmaning under galan, av vår föreståndare Hans Erik Bylund:

– När vi har byggt färdigt i höst kommer vi att ha ett banklån på cirka 15 miljoner kronor. Det betyder en lånekostnad på cirka en miljon per år de närmaste åren. För mig har det blivit tydligt att det här ska vi betala av före årets slut.

15 miljoner delat på 600 medlemmar blir 25 000 kronor per medlem. Många av oss kan betala den summan, och kanske till och med samma summa för någon annan medlem som inte har möjlighet att ge så mycket, menade Hans Erik:

– För en del är 25 000 en astronomisk summa, för den som är student eller har låg pension. Och de är välsignade med det som de kan ge. I Guds ögon är det lika värdefullt. Men många av oss renoverar kök, köper sommarstuga eller bil för mycket mer än 25 000 kronor. Och visst ska Guds hus ha lika stor prioritet i våra liv? Det tycker jag, sa Hans Erik bland annat.

Att gå in i ett nytt år, 2022, utan banklån, låter inte det som en väldigt lockande tanke


Om du vill ge gåvor till om- och tillbyggnaden:

Du kan swisha till 123 132 53 23

Du kan via din internetbank överföra till clearing-nr 8327-9 konto 994 554 160-6

eller till bankgiro: 116-2155Vecka 18 började man öppna mellan kyrksalen och nya församlingsvåningen.


Nu jobbas det också i aktivitetshallen

(mars 2021)

Under den nya församlingsvåningen finns ett utrymme som vi kallar aktivitetshallen. Där finns möjlighet att ordna för bollspel och liknande aktiviteter. Just nu bygger en grupp bland församlingens ungdomar omklädningsrum i hallen.

Taklagsfest!

Tisdag 9 februari var det dags för taklagsfest för utbyggnaden av kyrkan. Ett helt gäng av byggarna från RM Bygg fanns på plats tillsammans med en del av församlingens anställda – i Coronasäker miljö i gamla församlingsvåningen. Det bjöds på välsmakande smörgåstårtor av Lillemor Waern och pastor Hans Erik Bylund höll ett kort tal.

Du får gärna hjälpa till!

Det är många som hjälper till ideellt med renoveringen av kyrkan. På bilderna här nedan ser du till exempel Arto Rajala, Kaj Fjellving och Sinan Yousuf.

Men det finns fortfarande – och under flera månader framåt – många arbetsuppgifter att göra. Och det finns uppgifter för alla, inte bara snickeri- och hantverkskunniga. Det finns städuppgifter och enklare målningsarbeten, eller du kan vara hantlangare.

Varje tisdag och torsdag är det arbetskvällar i kyrkan. Förmodligen blir det arbetsgrupper även på andra dagar om fler anmäler sig. Mejla info@botkyrkapingst.se och anmäl ditt intresse!

Anmäl dig här!

Du kan även skriva upp dig på denna lista vilka dagar som passar dig bäst för att hjälpa till. Klicka här!

2021-01-19: Stålstommarna för utbyggnaden fortsätter att monteras. Det dröjer inte så länge innan taket är på plats.

Hur går det med bygget?

Se filmen som visar hur långt bygget har kommit! (inspelad dec 2020)

Vad händer på berget?

Från Tumba centrum ser man tydligt att Pingstkyrkan håller på att byggas om. Varför, och hur ska det bli när det blir klart, kan man undra? Och vem betalar?

Utbyggnaden innehåller en församlingsvåning, som kan användas som cafélokal men också bli en del av kyrksalen, samt en ny läktare. I källarplanet på den nya delen blir ett aktivitetsrum med högt i tak. Inne i kyrkan sker också en stor renovering och delvis en ombyggnad av de 40 år gamla lokalerna.

(Vill du veta fler detaljer om hur det ska bli? Skrolla till texterna här nedan så hittar du mer information!)

Hela bygget har budgeterats till 25 miljoner kronor, men kostnaden kommer att bli högre än så.

Vem bekostar detta?

Det finansieras med insamlade gåvor från församlingens medlemmar. Det finns också icke medlemmar som bidragit med pengar.

Redan för flera år sedan började man samla in pengar till ”Framtidens kyrka”. Totalt insamlat just nu (januari 2021) är cirka 8,7 miljoner. Under 2020 har vi samlat in hela 2,6 miljoner.  (Utöver det har församlingens medlemmar samlat in dryg 4,8 miljoner under 2020 till den vanliga verksamheten.)

En del av finansieringen av bygget blir lån i bank. Men även avbetalningarna av lån ska så småningom betalas, av frivilliga gåvor. Så för att minska ränte- och amorteringskostnaderna i framtiden har ett stort antal medlemmar lånat ut pengar räntefritt till kyrkan. Summan av de privata lånen är idag drygt 5 miljoner kronor. Ju mer pengar vi samlar in nu, ju lägre kostnader får vi i framtiden.

Den nuvarande Pingstkyrkan, som stod klar våren 1980, byggdes också genom frivilliga gåvor – och ideellt arbetet. En stor del av byggarbetet gjordes av hantverkskunniga och andra medlemmar. Så är det också idag. En stor grupp volontärer, många av dem 70-plussare, gör renoveringsarbetena i kyrkan.

Den pågående pandemin är inget att glädjas över, men effekten har ändå varit att renoveringsarbetet på vissa punkter gått smidigare, eftersom det för närvarande inte sker några fysiska samlingar i lokalerna.

Varför satsar vi så mycket på detta? Jo, för att vi är övertygade om att Bibelns budskap är det som världen mest av allt behöver just nu. Och som församling vill vi vara en positiv kraft för det samhälle vi lever i.

Med viss reservation hur Coronapandemin utvecklas, men i höst planeras för en stor invigningsfest!

Vill du bidra?

Du kan sätta in pengar på bankkonto i:

Swedbank 8327-9 , 994 554 160-6

eller bankgiro 116-2155.

Du kan också skicka pengar via Swish 123 132 53 23.

Här växer nya delen fram

Nu (2020-12-19) har det kommit upp fler väggar på den nya församlingsvåningen. Det finns även tak på en del av utbyggnaden. Till vänster syns också början på den del av utbyggnaden där nya läktardelen kommer att finnas.

I december lade man igen hålet som uppstod när trappan till gamla församlingsvåningen togs bort.

Tack för alla gåvor under insamlingsgalan!

Lördag 12 december sände vi en insamlingsgala på Youtube för Framtidens kyrka. Vi visade både nybygget och renoveringarna, bjöd på fin musik och sång, pratade med några av de inblandade och samlade pengar till Framtidens kyrka.

Under programmet skänktes gåvor för 40 500 kronor, sponsorlöpningen inbringade 75 595 kronor och det köptes julgåvor för 2 600 kronor. Och det gavs löften om lån till kyrkbygget på 125 000 kronor.

Det händer nu (2020-12-03)

Golvet till den nya församlingsvåningen har lagts. Nu byggs väggarna. Under församlingsvåningen ligger den ”aktivitetshall” som inte kommer att göras färdigt på en gång. (2020-12-03)
På ungefär hälften av utbyggnaden blir det en våning till, utöver den som är påbörjad på bilden. Den nya läktaren kommer att byggas ovanpå församlingsvåningen. De smala fönster som man ser på fasaden kommer att tas bort. De övre delarna blir istället öppningen mot nya läktaren, de nedre delarna blir öppning mot församlingsvåningen. Det blir stora fönster i tillbyggnaden som släpper in ljus till kyrksalen. (2020-12-03)


Här nedan kan du läsa om vad som händer med det vi kallar Framtidens kyrka. Vi drömmer om att göra plats för ännu fler och ännu mer – därför behöver vi bygga om och bygga ut våra lokaler.

Bakgrund:

Botkyrka pingstförsamling har beslutat att renovera sin kyrka och bygga ut den. Projektet kallas ”Framtidens kyrka” och kan beskrivas i tre delar:

1. Kyrkan byggs ut, så att det skapas en ny samlings- och cafévåning öster om nuvarande kyrka.
2. Den nuvarande kyrkolokalen förändras delvis, bland annat byggs en ny läktare.
3. Lokalerna har använts i nästan 40 år och de utrymmen som inte berörs av ombyggnaden behöver renoveras.

Det här händer nu (november 2020):

Nu lägger man taket på ”aktivitetshallen”, det vill säga det som är golvet för vår nya församlingsvåning. Bilden längst upp till höger visar hålet efter trappan som tidigare gick ned till församlingsvåningen från foajén. (2020-11-17)

Just nu sker många saker samtidigt i projektet ”Framtidens kyrka”. I tillbyggnaden, den nya delen, har man gjutit väggar och under denna vecka (19 nov 2020) har man lagt golvet till den nya församlingsvåningen.

Takläggningen kommer att bli lite försenad. Den var planerad att bli före jul men blir nu strax efter nyår.

Samtidigt fortsätter rivnings- och ombyggnadsarbetet inne i gamla kyrkan. Det har tagits hål och rivits en hel del. Så är till exempel trappan från foajén ned till gamla församlingsvåningen borta.

Ett stort antal volontärer arbetar med vissa renoveringsprojekt, bland annat den nya församlingsexpeditionen. Här finns bilder som visar en del av pågående renoveringar (Foto Elias Zagal):

Allt det här arbetet betyder att det bara är delar av kyrkan som kan användas. Just, nu med Coronarestriktioner, gör det inte så stor skillnad. Men om vi hade kunnat samlats som vanligt hade vi bara kunnat använda en del av stora kyrksalen. Våren 2021 kommer även kyrksalen att vara helt stängd under en period för att avsluta arbetet.

Veteranerna bygger nya expeditionen

Nu jobbar volontärer i kyrkan tre dagar i kyrkan. I det som ofta kallades ”styrelserummet” är det just nu en enda stor röra. Naturligt när man bygger om. Här huserar främst några ”veteraner” som tagit på sig uppgiften att förvandla den och några andra rum till den nya församlingsexpeditionen.

– På grund av de strängare coronarestriktionerna har beslutats att ha veterangrupper tisdag, onsdag och torsdag, berättar Pelle Ohlsson, som är med och samordnar insatserna.

Smeknamnet ”veteraner” beror på att de flesta i gänget var med och byggde kyrkan på 1970-talet.

– Då gjordes väldigt mycket jobb av vanliga medlemmar, berättar Ronald Öjebrandt, som tillsammans med Birger Holm basar över arbetet. Ronald var själv med på den tiden och medger att det är lite speciellt att delvis riva ned det som man en gång byggt. Men nu är det både nödvändigt och bra, eftersom slutresultatet kommer att bli en bättre fungerande kyrka.

– Vi hade två anställda och därutöver köpte vi tjänster som krävde yrkesfolk. Birger Holm var verkmästare och Åke Rönnberg platschef och de var anställda i konsortiet Sambygg, ägt av några medlemmar och som församlingen anlitade. I övrigt var det frivillig arbetskraft, berättar Ronald.

Kostnaden summerades till drygt sex miljoner när kyrkan stod färdig våren 1980.

Att det pågår bygge i kyrkan gör att det inte är de mest ideala arbetsförhållandena för församlingens anställda.

– Det gör det fantastiskt bra och står ut med både kyla, oljud och att det är extra trångt, säger styrelsen ordförande Anne Rajala, som är imponerad över deras tålamod.

– Både de och alla volontärer som jobbar i kyrkan är värda jättemycket tack, säger hon.

Golvet i nya församlingsvåningen läggs i slutet av november. Foto Claes Lindborg.

Så här är byggprojektet organiserat

I nedanstående bilder framgår vilka de olika grupperna är som jobbar med byggprojektet Framtidens kyrka:

Tidslinje:

 Här finns en tidslinje där du kan följa i stora drag vad som händer:

1) Tillbyggnaden av kyrkan:

September 2020
Gjutning av bottenplattan med stödmurar. Ytterväggarna i betong platsgjutes.

Oktober         
Resning av stålstomme för bjälklag. Montering av bjälklag i två våningar.

November      
Resning av ytterväggar av trä. Montering av yttertakstomme till tätt tak.

December      
Fortsättning med yttertaket. Installationer av el, rör och ventilation. Invändiga arbeten med väggar

Januari – februari 2021                 
Installationer av el, rör och ventilation. Innerväggar, ytterväggar

Mars
Installationer av el, rör och ventilation. Hiss-installation

April
Fasadarbeten. Invändiga kompletteringsarbeten

Maj                
Fasadarbeten
Färdigställande av invändiga arbeten. Slutbesiktning

Hösten           
Invigning

2) Ombyggnad och renoveringar:

September 2020    
Nya doprum byggs. Ny expedition på övre plan. Förstärkningsstål läktare med mera.

Oktober         
Rivningsarbete i församlingsvåning, foajé och läktare. Ombyggnad foajé och läktare (pågår till maj 2021). Färdigställa renovering av wc i entréplan

November      
Färdigställa nya läktaren (pågår till april 2021). Renovering av toaletter i källarplan.

December      
Nuvarande expedition byggs om

Januari 2021
Omgörning fönster och entrédörr, målning av foajén.

Mars              
Inredning av nya läktaren

April-maj        
Ombyggnad av stora salen. Nya rum byggs i nuvarande församlingsvåning. Trappa till nya läktaren

Juli
Renovering ”barnvakten”

Hösten           
Invigning


(Maj 2020)

Frågor och svar om nya kyrkan
– här finns all information om bygget som du behöver veta!

Vad händer just nu?
Det har under april och maj schaktats bort jord och sprängts där tillbyggnaden ska vara. Nu börjar arbetet med att lägga grunden.

Försenar Coronakrisen arbetet?
Det har inte gjort det hittills. Däremot kan en del i projektet som gäller ombyggnad och renovering av den gamla kyrkan kan ske mer ostört, så länge det inte pågår någon offentlig verksamhet i lokalerna.

Vad är det som ska göras i projektet Framtidens kyrka??
1) En tillbyggnad öster om nuvarande kyrkan.

2) En renovering av de nuvarande lokalerna, som också betyder en del ombyggnad. Till exempel kommer väggar att byggas eller rivas i vissa rum. Dessutom byggs läktaren ut, liksom trappan upp till den, samt foajén.

Vad är det som blir nytt?
Den nybyggda delen blir öster om nuvarande kyrka – om du sitter inne i kyrkan och ser rakt fram blir det utanför väggen till höger. I den delen blir det församlingsvåning/kafédel. Den delen kan kopplas ihop med kyrksalen om det behövs många sittplatser.
I den nybyggda delen, i våningen under kafédelen, blir ett ”aktivitetsrum”, som till en början inte kommer att bli inrett. Det beror bland annat på att det inte är helt bestämt hur utrymmet ska användas.
Övriga lokaler i den nuvarande kyrkan renoveras och byggs delvis om. Nuvarande församlingsvåning görs till exempel om så att den passar till Barnens gudstjänst och andra barnaktiviteter.

Läktaren byggs ut så det blir en ny läktare i vinkel från den nuvarande. Trappan till läktaren flyttas och entrén görs om. Detta är de stora skillnaderna.

Vilka nya utrymmen blir det?
Framför allt den nya församlingsvåningen i utbyggnaden öster om nuvarande kyrka. En våning under den delen finns en ”aktivitetshall” som till en början inte kommer att inredas.
Nybygget frigör dessutom andra lokaler i nuvarande kyrkolokal.

Hur många nya sittplatser blir det i kyrksalen?
En exakt siffra är svår att ge, det beror bland annat på hur vi möblerar. Och ett viktigt mål i planeringen har varit att kunna samutnyttja lokalerna.

Enligt arkitektens beräkningar blir det 75 nya platser på den nya läktaren, men det går bort cirka 10 platser längst bak i kyrksalen, eftersom nuvarande kyrktorget (foajén) förlängs åt det hållet.

Därutöver kan ytterligare 75 platser i nya församlingssalen användas i samband med gudstjänster och andra aktiviteter, om man vill.  Det gäller om vikväggen till församlingsvåningen är öppen.

Det blir alltså möjlighet till sammanlagt cirka 140 fler platser i samband med gudstjänster.

Blir det mer utrymme för ”kyrkfikat”?
Sammantaget blir det mer yta för den sociala gemenskapen. Förutom i den nya kafédelen kommer vi att fika och mingla även på det nya rymligare kyrktorget och i kyrksalen. Tanken är att förbön och samtal, som nu sker i kyrksalen direkt efter gudstjänsten, kan ske i lilla salen.

I den nya kafédelen blir det en viss minskning av ytan jämfört med det allra första arkitektförslaget. Det beror bland annat på att vi är tvungna att bygga vanliga trappor. De planerade spiraltrapporna gav sämre tillgänglighet och brandsäkerhet. Trapporna, nya köket med mera ”stjäl” en del yta från utbyggnadsdelen.

Det är beräknat till 225 platser i den nya församlingssalen, varav 75 platser under den nya läktaren (som också kan användas under gudstjänst) och 150 fritt i församlingssalen.
De som deltar i Barnens gudstjänst kommer att ha möjlighet att fika i sina lokaler en trappa ner.

När blir allt klart?
Invigningen är planerad till hösten 2021. Som allt annat i samhället just nu kan tidplanen påverkas av coronapandemin. Men än så länge ser det inte ut så.

Hur mycket kostar det?
Budgeten för om- och tillbyggnaden är på 25 miljoner kronor. Utanför budgeten kommer det att göras en hel del åtgärder i den gamla delen av kyrkan, reparationer och underhåll som varit nödvändiga men som vi skjutit framför oss på grund av byggplanerna. Det blir alltså en del ytterligare kostnader som kommer att tas från ordinarie budget. Det kan också bli så att vissa delar av renoveringen får skjutas något år framåt om vi inte har råd att göra arbetet under 2020 eller 2021.

Hur finansieras det?
Vi har samlat in över sju miljoner kronor, bland annat genom månatliga överföringar från medlemmar. Vi räknar med att de gåvorna fortsätter i samma takt och ger ytterligare drygt två miljoner, fram till inflyttningen 2021. Utöver det hoppas vi på extra gåvor på 1,5 miljoner.

Resterande pengar behöver vi låna i bank. Medlemmar har dessutom möjlighet att låna ut pengar till församlingen (se nästa svar!). På det sättet får vi lägre ränte- och amorteringskostnader och behöver inte låna lika mycket i bank.

Hur kan jag ge gåvor till bygget?
Du kan sätta in pengar på konto i Swedbank 8327-9 , 994 554 160-6 eller bankgiro 116-2155.

Har du en större summa pengar på något konto som ger låg eller dålig ränta kan du med fördel flytta över de pengarna till ett räntefritt lån i församlingen. Du kan när som helst kunna ta ut dina pengar. Kontakta i så fall Claes Waern, claes@waern.nu.

Kommer vi att behöva flytta ut ur kyrkan under byggtiden?
Ja, i alla fall med vissa verksamheter och vissa perioder. I höst måste vi utrymma läktaren, vilket inkräktar på en del av kyrksalen. I början av 2021 kommer kyrksalen att utrymmas under 2-3 månader. Vi vet ju i nuläget heller inte när den ordinarie gudstjänstverksamheten i lokalerna kan återupptas.

Kan jag hjälpa till praktiskt?
Ja! Det finns behov av volontärer som till exempel kan hantverksjobb som elektriker, målare, snickare. Det finns också grovarbete att göra, som rivning och bortforsling.
Kontakta Ronald Öjebrandt, e-post: ronald.ojebrandt@comhem.se

——————————————————————————————————————–


(Mars 2020)

Kyrkbygget fortsätter som planerat
– men Coronakrisen kan förändra tidplanen

Första spadtaget till kyrkbygget togs söndag den 16 februari 2020 av församlingens föreståndare Hans Erik Bylund. Foto: Micke Bodner.

Hela samhället påverkas av ”Corona”- krisen. Ännu ser det inte ut att bromsa kyrkbygget, men vi måste ändå ha beredskap för viss påverkan.

De närmaste veckorna kommer vi inte att träffas i kyrkan lika regelbundet. Kan det påverka vårt engagemang för bygget, Hans Erik Bylund?
– Självklart är det en utmaning för oss att inte kunna träffas på samma sätt som vanligt. Samtidigt har vi hittat nya kanaler för kommunikation som når ännu fler. Exempelvis har vi haft 600 tittare på senaste gudstjänsten. Förhoppningsvis kan denna tid också svetsa samman oss ännu mer och få oss att inse betydelsen av att ha en kyrka att samlas i.
För bara drygt en månad sedan var det stor glädje vid första spadtaget. Nu har viruset lagt lite sordin på glädjen, hur tänker du kring det?
– Jag är övertygad om att Gud ska leda oss igenom detta och att vi klarar bygget, även om samhällsekonomin skakar. När den stora Filadelfiakyrkan i Stockholm byggdes så var det under depressionstider i en församling som mestadels bestod av lågavlönade. På samma sätt som då kan vårt bygge bli ett uttryck för tro och framtidshopp i vår tid, säger Hans Erik Bylund.

Projektgruppen, under ledning av Jonas Halzius, håller på att handla upp en entreprenör som kan sätta igång med markarbetena inom de närmaste veckorna.
– Det pågår även projektering av handlingar till totalentreprenörens kommande arbete med utbyggnaden och där är vi med och samordnar, berättar Jonas Halzius. Han berättar att det har hållits en ”riskworkshop” tillsammans med delar av församlingsledningen och medlemmar i kyrkan med erfarenheter från byggbranschen. Syftet var att identifiera både problem och möjligheter under byggprojektet.

– Mycket har vi haft uppe tidigare, men en del nya aspekter kom upp. Nu håller vi på att sammanställa risker och möjligheter som kommit fram, för att sedan göra en plan för hur vi ska hantera dem, säger Jonas Halzius.
Gruppen analyserar också om Coronakrisen kommer att påverka bygget: Entreprenörernas medarbetare kan bli sjuka. Det blir också problem om många medlemmar blir sjuka, särskilt volontärerna för ombyggnadsdelen.
– Vi får vara beredda på att Corona kan påverka tillgängliga resurser när hela samhället förbereder sig på ett stort utbrott med stora konsekvenser. I vårt fall innebär det att entreprenörerna har rätt till tidsförlängning och att tidplanen för både om- och tillbyggnad kan förlängas, vilket ger högre kostnader, säger Jonas Halzius.

Anne Rajala, styrelsens ordförande, tillägger:
– Det kan också vara en möjlighet att vi kan jobba på fortare om det finns mer resurser lediga. Det beror dock på om det blir total nedstängning av samhället. Det har funnits frågor kring vad den beslutade budgeten på 25 miljoner omfattar. En del av renoveringarna betraktas till exempel som underhållskostnader på fastigheten. Anne Rajala berättar att vid styrelsemötet i april kommer det att göras en tydlig sammanställning av detta, så att det framgår vad som är beslutat.

Claes Waern, som håller i ekonomin för Framtidens kyrka, har kunnat konstatera en mycket glädjande inledning på året. Under de två första månaderna i år samlade vi in nästan 900 000 kronor till ut- och ombyggnad, utöver nästan lika mycket till den övriga verksamheten.
– Vi kan inte säga något om gåvotrender förrän månadsskiftet ligger bakom oss. Men vi har en stor grupp mycket trogna givare för både verksamhetskassan och Framtidens kyrka, och jag tror att de inte sviktar i kristider, säger Claes Waern.
– Våra banklån är beviljade, men vi behöver inte låna pengar förrän i höst. Just nu har vi inte någon särskild aktion för att få fler privata långivare, men vi behöver fler – det sänker våra kostnader. Den som vill vara med kan
kontakta mig, säger han. (claes@waern.nu).


——————————————————————————————————————–