Trygve hade många frågor

– Vi började knyta upp en massa trådar, med sådant som jag tyckte var fel eller undrade över.
Det säger Trygve Mannfolk, en av församlingens nyare medlemmar, om Alphakursen.

Pingstnytt möter honom under Botkyrka pingsts årliga församlingsläger i Närke. Vi sitter och samtalar utanför familjens husvagn. Och det var vid samma läger för två år sedan som han fick kontakt med församlingen på allvar. Trygves sambo och svärföräldrar tillhör sedan länge församlingen och lockade honom med på lägret.

– Det första jag sa när jag kom hit var: ”Börjar de tjafsa om omvändelse då åker jag hem!”, säger han och skrattar.

Men det var ingen som tjafsade?

– Det var ingen som tryckte på mig någonting. Jag fick ta åt det mig det jag ville.

– Bland det häftigaste var att vi hade olika gruppsamtal. Och det första samtalet hade temat ”Att vända om en icke troende”. Så då så jag till de andra, vi var väl 7-8 personer i gruppen och alla andra var troende: ”Här har ni ett väldigt bra exempel, för jag är en icke troende.”

Alltid haft en barnatro

Barnatron har alltid funnits där. Men också en massa frågor, av skilda slag.

– Spärrarna försvann på lägret. Jag fick vara med som en person som varit med alla år, jag fick vara delaktig. Helt plötsligt hade jag en församling runt mig. De hade inga fördomar, det var jag som hade det. Det vände hela problematiken för min del. I dag ser jag att det var Gud som såg till att allt det här hände.

En av de kontakter som Trygve knöt för två år sedan var Clarence Jonsson. Nu är de båda goda vänner och även engagerade i den kristna mc-världen. Tillsammans med Clarence gick Trygve en Alpha-kurs, en grundkurs i kristen tro. Och det var där man ”knöt upp en massa trådar”, som Trygve uttrycker det.

Vem är Trygve Mannfolk?

– Jag är egen företagare, säljer rengöringsmedel och lite annat.

Trygve jobbade tidigare inom markbranschen som egen företagare, var med och byggde Botniabanan bland annat. Men han sadlade om för han tyckte att det var för mycket ”smutsigt”, mycket konkurser och mygel. Han sa upp alla i företaget och vände på klacken.

Är du en social person?

– Ja, på det sättet att jag är nyfiken på att lära känna nya människor.

Clarence är som sagt bästa vännen och tillsammans med andra nya kompisar i mc-klubben Heavens Bikers besöker de större hojträffar och representerar nykterhet och delar ut biblar. Även på träffar där det kan vara en hel del tuffa ”bikers”,

– Många av dem kan inte prata allvar med sina egna polare, men vi är skyddade på något vis, de känner sig inte hotade av oss.

Det här med att vara en förebild för yngre generationer brinner Trygve mycket för.

– Vi har nolltolerans. Vi dricker inte ens pilsner när vi är på träffarna. Vi vill visa att man inte behöver använda droger för att ha kul. Det är viktigt att vi får tag i den generation som inte fått kristet budskap i skolan och som inte har några föräldrar som berättar. Vi vill vara förebilder för dem.

Vill vara ett stöd

Han inser att generationsskillnader kan vara ett problem för att nå de yngre, men han vill i första hand vara ett stöd för den yngre generationen så att de kan nå dem som är i samma ålder.

– Kristendomen är för mig också den positiva gemenskapen, den som du inte alltid får i ett kriminellt gäng. Det är den kärleken jag vill att de ska nås av.